Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Legea contabilitatii a fost modificata incepand cu 1 ianuarie 2015, prin O.U.G. 79/2014, iar apoi, in cursul anului 2015, prin legea 121/2015 publicata in 2 iunie 2015.
Prevederile aplicabile la 2015 sunt valabile si pentru 2016, astfel ca le reluam mai jos :
Cine poate tine contabilitate potrivit acestor modificari ?
Contabilitatea companiilor
· Contabilitatea se organizează şi se conduce, de regulă, în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcţie. Aceste persoane trebuie să aibă studii economice superioare.
Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcţia de director economic sau contabil-şef se înţelege o persoană angajată potrivit legii şi care are atribuţii privind conducerea contabilităţii entităţii (OUG 79/2014).
Daca initial, prin OUG 79/2014 nu se prevedea obligatia pentru persoane imputernicite de a avea studii superioare economice, prin Legea 121/2015 se prevede explicit aceasta obligatie.
Noua definitie, data de legea 121/2015 este : “Prin persoană împuternicită să îndeplinească funcţia de director economic sau contabil-şef se înţelege o persoană angajată potrivit legii care are studii economice superioare şi care are atribuţii privind conducerea contabilităţii entităţii.”
· Contabilitatea poate fi organizată şi condusă pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Noutate:
Datorita abrogarii prevederilor referitoare la sistemul simplificat de contabilitate, potrivit carora contabilitatea anumitor entitati care se incadrau in doua criterii de marime (cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro) putea fi organizata si condusa si pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, acum toate companiile , indiferent de marime pot organiza contabilitatea doar in cele doua modalitati prevazute mai sus.
Răspunderea pentru aplicarea necorespunzătoare a reglementărilor contabile revine directorului economic, contabilului-şef sau altei persoane împuternicite să îndeplinească această funcţie, împreună cu personalul din subordine. În cazul în care contabilitatea este condusă pe bază de contract de prestări de servicii, încheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora, potrivit legii şi prevederilor contractuale.
Contabilitatea persoanelor fizice:
In cazul persoanele fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri răspunderea pentru organizarea contabilităţii revine acestora.
Conducerea contabilităţii se poate efectua de către aceste persoane, situaţie în care răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestora.
În cazul în care contabilitatea este condusă în compartimente distincte, conduse de către directorul economic, contabilul-şef sau altă persoană sau pe bază de contracte de prestări de servicii în domeniul contabilităţii, încheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România sau pe bază de contracte/convenţii civile încheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, răspunderea pentru conducerea contabilităţii revine acestor persoane, potrivit legii şi prevederilor contractuale.
Contabilitatea institutiilor publice
Instituţiile publice la care contabilitatea nu este organizată în compartimente distincte sau care nu au persoane încadrate cu contract individual de muncă sau numite într-o funcţie publică, potrivit legii, pot încheia contracte de prestări de servicii, pentru conducerea contabilităţii şi întocmirea situaţiilor financiare trimestriale şi anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Încheierea contractelor se face cu respectarea reglementărilor privind achiziţiile publice de bunuri şi servicii. Plata serviciilor respective se face din fonduri publice cu această destinaţie.
se impune o intrebare, la care se asteapta un raspuns ferm si clar, si anume: o persoana fizica cu studii superioare economice, neautorizata CECCAR, poate tine contabilitatea unei persoane juridice, care sunt limitele de competenta ale acesteia, in situatia ca poate? va multumesc.
Nu am inteles articolul- o persoana fizica cu studii superioare de specialitate care nu e membra CECCAR poate tine contabilitatea unei perosane juridice sau nu?